Vetenskap, sammanställningar och korsreaktioner

Våren är på väg och med den kommer även pollen. I detta nyhetsbrev tar vi bland annat upp vikten av att tänka på så kallade korsreaktioner nu när pollensäsongen kommer igång.

Vi även samlat länkar till vetenskapliga artiklar, sammanställningar och annan intressant information som publicerats under den senaste tiden.


Vetenskapliga artiklar och sammanställningar
Här följer en länksammanställning över information som publicerats under senare tid. Det är allt ifrån vetenskapliga artiklar till enklare sammanställningar över tips och råd. Klicka på respektive rubrik så kommer du vidare.

Glutenfritt – stor guide till alla nya mjölsorter

Korrelation mellan födoämnen och ledsmärta

Efter IgG-test: Novak Djokovic delar med sig av hur det är att avstå från gluten

Gut Inflammation Affects the Brain

Gluten Intolerance: Unlikely Causes, Common Symptoms and Gluten-Free Recipes

Kost och ADHD

Nu kommer våren – var uppmärksam på korsreaktioner
Våren är på gång och tyvärr inleds då även pollensäsongen. Viktigt är då att komma ihåg att man även kan få symptom genom korsreaktioner. En korsreaktion kan uppstå om två proteinstrukturer uppvisar över 70% i likhet. Dvs om jag har en allergi mot exempelvis björkpollen och äter något som uppvisar över 70% likhet björkpollens proteinstruktur kan jag få samma symptom från detta ämne.

Vanliga korsreaktioner för björkpollen är t ex ett flertal nötter och frukter. Gråbo uppvisar korsreaktioner mot bland annat ett flertal örter och kryddor, dammkvalster mot skaldjur osv.

Sammanställning över vanliga korsreaktioner (klicka på texten)