Pollen, korsreaktioner och innehållsdeklarationer

Äntligen är våren snart här, men för några av oss kommer det att medföra en del besvär. I detta nyhetsbrev tar vi bland annat upp vikten av att tänka på så kallade korsreaktioner nu när pollensäsongen kommer igång.

Vi tar även upp den senaste tidens debatt om innehållet i både halvfabrikat och i maten som serveras på restauranger. Kan vi lita på vad som står på menyn?


Sallad lunchKan vi lita på att maten innehåller utlovade ingredienser?
Under senare tid har det publicerats en mängd artiklar om olika avslöjanden rörande innehållet i halvfabrikat. Detta är naturligtvis tragiskt och förhoppningsvis väljer fler bort halvfabrikat och köper råvarorna i stället.

Vad som däremot inte har uppmärksammats lika mycket är att det avslöjats att det även fuskas med ingredienserna på våra restauranger. Miljöinspektörerna i ett flertal kommuner i Sverige undersökte under förra året vad som egentligen serveras på tallriken.

Resultatet är dystert. I t ex Södertälje serverade inte någon av de 22 undersökta restaurangerna den Fetaost som utlovades på menyn utan någon typ av salladsost gjord på komjölk i stället för får- eller getmjölk från Grekland. Detta får naturligtvis förödande konsekvenser för någon som inte tål komjölk. Tyvärr tas fler exempel upp i artikeln.

Så lurar krogen dig på lyxmaten | Aftonbladet(klicka på texten)

Nu kommer våren – var uppmärksam på korsreaktioner
Våren är på gång och tyvärr inleds då även pollensäsongen. Viktigt är då att komma ihåg är att man även kan få symptom genom korsreaktioner. En korsreaktion kan uppstå om två proteinstrukturer uppvisar över 70% i likhet. Dvs om jag har en allergi mot exempelvis björkpollen och äter något som uppvisar över 70% likhet björkpollens proteinstruktur kan jag få samma symptom från detta ämne. Vanliga korsreaktioner för björkpollen är t ex ett flertal nötter och frukter. Gråbo uppvisar korsreaktioner mot bland annat ett flertal örter och kryddor, dammkvalster mot skaldjur osv.

Vanliga korsreaktioner (klicka på texten)

Ett enkelt DNA-test visar hur du bör äta och träna!

Vilken typ av kost behöver din kropp ha för att du ska må bra? Nu kan du äntligen få besked om vilken sammansättning som är optimal för just dig. I dagens samhälle svämmas vi över av information och reklam för olika typer av dieter där samtliga hävdar att de är de rätta för just dig. Att val av kost och att äta nyttigt är av största vikt är det ingen som betvivlar men kan verkligen en viss typ av diet passa för alla? Naturligtvis är det inte så.

Vi vet att våra anlag för kost är olika. Detta är förklaringen till varför en viss typ av diet kan fungera utmärkt för vissa men inte alls för andra. DinDNA genanalys ger svar på vad dina gener och anlag berättar om vilken typ av sammansättning av kosten som är optimalt för just dig, inte vad som fungerar för andra. Dessutom får du reda få vad dina anlag berättar om vilken typ av träning och motion som din kropp är bäst lämpad för.

Läs mer på www.dindna.se.